Radyo TimeRadyo Time

Bayramda ikramlar dengeli tüketilmeli

Manevi değeri büyük olan ve geleneksel olarak çok çeşitli yemeklerin yer aldığı özenli aile sofraları ile zenginleşen Ramazan Bayramı’nda metabolizmayı yormamak için bilinçli beslenmek önemli.
Bu haber 112 kere okunmuş.12 Haziran 2018, Salı - 12:33

Bayram gibi özel günlerde aile büyüklerinin hazırladığı güzel ve lezzetli ikramlara hayır denemediğini belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sunulan ikramları miktar ve çeşitlilik açısından bir denge gözeterek tüketmeliyiz” dedi.

Ramazan Bayramı ve sonrasında öncelikli amacın Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı tekrar eski haline getirebilmek olduğunu söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Metabolizmayı hızlandırmak ancak öğün sıklığını artırmak ve egzersiz yapmak önemli. Bunun için 2,5-3 saat ara ile küçük öğünler tüketmek ve gün boyu aktif olmaya dikkat edilmeli” açıklamasında bulundu.

Ağır yiyeceklerden uzak durulmalı

Ağır yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Sibel Mumcu, “Gün boyu boş kalmaya alışan bir mideye, birdenbire çok miktarda ve hazmı zor yiyecekler ile yüklenmek sindirim sistemi problemlerine neden olur. Besinlerin yavaş tüketilmesi ve iyi çiğnenmesi de rahat bir sindirim için önemli” şeklinde konuştu.

Tatlı isteği sütlü veya meyveli tatlılarla karşılanabilir

Bayramlarda özellikle şekerli yiyeceklerin tüketildiğine değinen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Çeşitli şekerler, çikolatalar, baklava, pasta, börek gibi tatlılar ve hamur işleri gibi geleneksel bayram ikramları kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğu için bu besinlerin tüketimine dikkat edilmeli” dedi. Tatlı tüketme isteğinin şerbetli ağır tatlılar yerine taze ve kuru meyve, sütlü veya meyveli tatlılar ile karşılanabileceğini vurgulayan Mumcu, “Misafire ikramda bulunurken de hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler sunulabilir. Yazın sıcak günlerde miktarına dikkat etmek şartı ile dondurma natif bir seçenek olabilir” önerisinde bulundu.

Ramazan nedeniyle vücutta oluşabilecek sıvı kaybı yerine konmalı

Ramazan nedeniyle vücutta oluşabilecek sıvı kaybının tekrar yerine konması için günde en az 2 litre su içilerek sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata gibi sıvı gıdaların eklenmesi gerektiğini belirten Mumcu, bu dönemde çocuklara da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu: “Ramazan Bayramı, her çocuğun sabırsızlıkla beklediği, heyecanla şeker topladığı özel bir bayramdır. Aşırı şeker ve şekerli besin tüketimi, büyüme gelişme çağındaki çocuklar için önemli bir tehlikedir. Sürekli şeker tüketilmesi açlık duygusunu ortadan kaldıracağı için öğünlerde sağlıklı besin tüketimini engeller, diş sağlığı açısından zararlıdır, mide ve bağırsaklarda aşırı hassasiyete neden olur. Bu nedenle çocukların sadece ve sürekli şeker, çikolata tüketmelerini engellemek, bunun yerine sütlü tatlı, meyve gibi besinleri tüketmelerini teşvik etmek yerinde olur.”

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 4 = ?

 
En Son Haberler

-------------------------------------------------------------------

AnketTümü
Henüz anket eklenmemiş.
haber yazılımı: buki