Mersin

124 yıllık eski muhakemat binası sanat merkezine dönüştü

MERSİN'İN MERKEZ İLÇE AKDENİZ BELEDİYESİNİN, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞININ KATKILARIYLA TAMAMEN RESTORE EDEREK YENİDEN HAYAT VERDİĞİ 124 YAŞINDAKİ ESKİ MUHAKEMAT BİNASI SANATIN VE KÜLTÜRÜN MERKEZİ HALİNE GELDİ.

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla tamamen restore ederek yeniden hayat verdiği 124 yaşındaki eski muhakemat binası sanatın ve kültürün merkezi haline geldi. ‘Akdeniz Sanat Galerisi’ adıyla 1 yıl önce sanatseverlerin hizmetine açılan merkezde yıl boyunca birçok sergi de gerçekleştirildi.

İlçede bulunan birçok tarihi evi yeniden kullanıma sunan Akdeniz Belediyesi, 1 yıl önce de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte 124 yaşındaki muhakemat binasını sanat galerisine dönüştürdü. Açıldığı günden bu yan 7 ulusal ve uluslararası sergi açılan sanat galerisi, binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

“Sanat anlamında güzel çalışmalar yaptık”

Akdeniz’de kültür, sanat ve sportif alanlarda birçok hizmet ve yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Uçar, “Hakikaten her ferde, toplumun tüm kesimlerine yansıyacak şekilde faaliyetlerimizi yürüttüğümüze inanıyoruz. Sanat anlamında da gerçekten güzel çalışmalar yaptık. İşte tarihi muhakemat binasını sanatla, sanatseverlerle buluşturduk. Burada 1 yıl içinde 7 ulusal ve uluslar arası düzeyde karma sergi yaptık. Bunun beraberinde nitelikli söyleşiler gerçekleştirdik. Bina restore edildikten sonra Akdeniz Belediye Başkanımız Mustafa Gültak’ın girişimleriyle şehrin sanat hayatına kazandırıldı. Gerek yerli, gerekse şehir dışından gelen sanatçılarımızın eserlerini burada sergilemesi bizim için çok özel bir değer. Bunu başarabilmek, sanat adına bir şey yapabilmek bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Bundan sonra da faaliyetlerimiz, bu tür etkinliklerimiz artarak devam edecek” dedi.

“Bu başarı bir ekip işi”

Çalışmaların hepsinin ekip işi olduğunu vurgulayan Uçar, “Bu inanmışlıkla ilgili bir durum. Belediye Başkanımız Mustafa Gültak’ın vizyonu ve bizim yapmamızı istedikleriyle birlikte harekete geçip, şehrin gerçeğini, rehabilitesini ve dinamiklerini görerek, bu kentin, bu ilçenin sanata ve sanatçıya olan sevdasını hissedip imkanlarımızla sanat adına çok güzel mekanlar oluşturduk. Bunların adı bazen müze oldu, bazen sanat galerisi oldu, bazen kültür ve sanat evi oldu. Adı ne olursa olsun bu güzel mekanların, tarihi yerlerin yıkılmaktan kurtarılıp, yeniden vücut bulup sanata ve sanatçıya değer katacak eserlerle süslenmesi bizim için çok büyük olaydı. Bu başarı gerçekten bir ekip işi. Hakikaten bu çalışmalarda vizyonuyla bize yön veren başkanımızın, birlikte hareket ettiğimiz sivil toplum örgütleri ve derneklerin katkılarıyla Akdeniz ilçesinde sanatı ve sanatçıyı bir kere daha şahlandırdı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“Ulusal ve uluslar arası düzeyde her sergiye açık”

Sanat galerisinin içine girildiğinde büyülendiğine de dikkat çeken Uçar, “Bu mekân, sanat kurulu vasıtasıyla ulusal ve uluslararası düzeyde her sergiye açık bir yer. Sanatçılarımız güzel eserlerini, burada hakikaten şehirle, sanatseverlerle buluşturması bizim en büyük isteğimiz. Yapmak istedikleri her türlü çalışma ile ilgili Akdeniz Belediyemize başvurabilirler. Sanat kurulumuz buradaki sergi takvimine ve yayınlanacak serginin niteliğine bakarak bir karar veriyor. Biz bu mekânın muhteşem bir yer olduğunu söylüyoruz. Sanatçılarımızı ve sanatçılarımızın eserlerini görmelerin için tüm sanatseverleri de buraya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Binlerce kişiyi burada ağırladık”

Akdeniz Sanat Galerisi Sorumlusu Hediye Göker ise seramik sanatçısı olduğunu ve yıllardır böyle bir mekânda görev yapmak istediğini ifade etti. Akdeniz Belediyesi sayesinde hayaline ulaştığının altını çizen Göker, “Gerçekten çok mutluyum. Böylesi bir mekânın sanatçıyla, sanatseverlerle buluşması Mersin için de ihtiyaçtı. Yaklaşık 1 yıldır hizmet veriyoruz. Bu süreçte binlerce kişiyi ağırladık. Tek dileğim buranın çok uzun yıllar boyunca sanata ve sanatçıya hizmet etmesi yönünde. Burada şu ana kadar 7 sergi, 2 söyleşimiz oldu. Aslında az gibi görünüyor ama biz burayı açtıktan kısa süre sonra maalesef hepimizi sarsan depremlerle karşılaştık. Bu acı olay ister istemez bizi sanatsal faaliyetlerden biraz uzak tuttu. Geçen yılın eylül ayından bugüne kadar her ay düzenli bir sergi açıldı. Bu yılda da eylül ayına kadar takvimimiz dolu” sözlerine yer verdi.