AJANS

Sonbahar enfeksiyonlarına karşı bu önlemleri ihmal etmeyin!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Mehtap Acar,  sonbahar aylarında çocuklarda en sık solunum yoluyla bulaşan soğuk algınlığı, grip, larenjit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıkların görüldüğüne işaret ederek, alınabilecek en etkili önlemleri paylaştı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar,  sonbahar aylarında çocuklarda en sık solunum yoluyla bulaşan soğuk algınlığı, grip, larenjit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıkların görüldüğüne işaret ederek, alınabilecek en etkili önlemleri paylaştı.İSTANBUL (İGFA)- Sonbaharda  havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda uzun süre kalırken, açık havada yapılan aktivitelere daha az zaman ayırabiliyorlar. Bunun sonucunda, kapalı ortamlarda hızlı ve kolay bulaşan, başta  viral enfeksiyonlar olmak üzere birçok enfeksiyon kaynağı, çocukların üst ve alt solunum yolu hastalıklarına yakalanmalarına neden olabiliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar,  sonbahar aylarında çocuklarda en sık solunum yoluyla bulaşan soğuk algınlığı, grip, larenjit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıkların görüldüğüne işaret etti.

Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanmaları, çoğu  sonbahar ve kış aylarında olmak üzere, yılda 7-8  kere üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeleri doğal bir durum olduğunu ifade eden Dr. Acar, "Ancak öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı, halsizlik, baş ve boğaz ağrısı gibi semptomlar çocukların yaşam kalitelerini düşürürken, kreş ve okulda devamsızlık yapmalarına  yol açmaktadır. Çocuklarımızı sonbahar aylarında hastalıklardan korumak için öncelikle çocukluk çağı aşılarını ve mevsimsel grip aşılarını yaptırmak,   sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmak, alabileceğimiz  en etkili önlemlerdir” dedi.

El yıkama birçok hastalığın bulaşmasını önlemede en etkili korunma yöntemlerinden biri olduuğnu ifad eden Uzm. Dr. Acar, "Zira çocuklar doğaları gereği kirlenmiş elleriyle sık sık ağız veya burunlarına dokundukları için virüs ve bakteriler kolayca bulaşabiliyor.  Bu nedenle çocuğunuzun ellerini dış ortamdan geldiğinde, tuvalet sonrasında, yemek öncesi ve sonrasında, bol su ve sabunla en az 15-20 saniye yıkamaya, kendi yıkayacak yaştaysa doğru el yıkamayı öğretmeye özen gösterin" dedi.

Solunum yolu hastalıklarından korunmada aşılar kilit bir rol üstlendiğini ifade eden Uzm. Dr. Acar, yine her yıl sonbaharda yapılan influenza aşısı da çocuğunuzu mevsimsel gripten korumak için oldukça etkili bir yöntem olduğunu söyledi.

ÖZELLİKLE A VE C VİTAMİNİ ÇOK FAYDALI!

Çocuğun dengeli  beslenmesi ve aldığı besinlerin özellikle A vitamini ile C vitamini gibi vitaminlerin yanı sıra çinko gibi mikronutrientlerden ve antioksidanlardan  zengin olması gerektiğini ifade ederek, "Vitaminler ve mikronutrientler vücudumuzda bağışıklık sisteminde görevli birçok enzim ve hormonun yapısında bulunuyor ya da  sentezlenmesinde rol alıyorlar. Tüm  besin gruplarını dengeli oranlarda içeren, yaşına uygun beslenme programı oluşturmak, çocuğun bağışıklığını  güçlü tutmak için alınması gereken en ekili önlemlerden birini oluşturuyor.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar “Yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda dışarıdan vitamin verilmesine gerek kalmaz. Bebeklikten ergenliğe her yaştan çocuk için günlük tüketilmesi gereken temel besinler  ise  süt ve süt ürünleri, yumurta, et, meyve ile sebze, tahıllar ve baklagiller gibi temel besin öğeleridir” diye konuştu.

Balıkta bol miktarda bulunan Omega 3’ün antiinflamatuar etkisi mevcut ve bu etkisiyle enfeksiyonlardan korunmada oldukça fayda sağladığını belirten Dr. Acar, "Özellikle  AVM’ler, sinemalar ve kapalı oyun alanları,  virüs ve bakteriler havada uzun süre asılı kaldıkları için solunum yolu hastalıklarının çok kolay bulaştığı ortamları oluşturuyor.  Sonbahar ve kış aylarında mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçının. Çocuğunuzla mümkünse açık havada, park ve bahçelerde bolca zaman geçirin. Anne sütüyle beslenmek bebekleri hastalıklardan koruyan önlemlerde ilk sırada yer alıyor.  Zira anne sütü bebeği enfeksiyonlardan koruyan pek çok madde içeriyor ve doğal bir aşı olarak nitelendiriliyor. Düzenli spor yapılması da süreçte önem arz eden konulardan biri" diye konuştu.