Türkiye’de ilk kez sera ortamında Avokado Alanya’da üretildi « Alanya Televizyonu (ATV)

26 Eylül 2021 - 22:19
Radyo TimeRadyo Time

Türkiye’de ilk kez sera ortamında Avokado Alanya’da üretildi

reklam
Türkiye’de ilk kez sera ortamında Avokado Alanya’da üretildi
Son Güncelleme :

30 Mart 2021 - 9:41

atv

Türkiye’de avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80’inin karşılandığı Alanya’da örtü altına yönelen üreticiler ilk hasadı yaptı. Serada yetiştirilen ve ağırlığı en az 400 gram gelen pinkerton cinsi avokado lezzet bakımından da tam not aldı.

Türkiye’ye 1953 yılında hobi amaçlı üretim için Meksika bölgesinden getirilen avokado, tüketimi artınca 1990’lı yıllar başında Alanya başta olmak üzere Gazipaşa, Anamur ve Mersin bölgelerinde ticari olarak üretilmeye başlandı. Antioksidan özelliğiyle bilinen ve 4 adedi yaklaşık 1 kilogram gelen avokadonun Alanya’daki üretimi her geçen gün artıyor. Alanya, Türkiye’de avokado üretiminin yüzde 80’ini karşılar hale gelirken, geçtiğimiz yıl ağustos ayında başlayarak mart ayına kadar süren hasatta üretim adeti 50 milyona kadar ulaştı. Toptan adet fiyatı kalitesine göre 5-6 lira arasında değişen avokado 8-10 lira arasında perakende fiyatıyla tezgahlarda yerini buluyor.

Avokadonun yoğun talep görmesi üzerine ilçedeki bazı üreticiler 3 yıl önce örtü altı ekimi yapmak için denemeler yaptı. Sadece pinkerton cinsi avokadoyu serada yetiştirebilen üreticiler Türkiye ilk olma özelliği taşıyan ürünün hasadını yaptı.

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, ilk kez seraya ekilen avokadodan bu yıl ürün aldıklarını söyledi. Sevilgen, “Deneme amaçlı 3 yıl önce seraya ektiğimiz avokadonun ürününü aldık. Örtü altı üretimi Türkiye’de ilk Alanya’da gerçekleşti. Çok memnunuz ve mutluyuz çünkü serada avokadonun yetiştirmek bizim için çok önemliydi. Avokadonun seri üretimi sadece Alanya, Gazipaşa ve Anamur ile sınırlıyken örtü altıyla beraber özellikle daha geniş yerlere yayılabilecek. İstediğimiz şartlarda yapılan seralarda avokadonun yetiştiği gördük. Serada üretilen avokado ise ‘Pinkerton’ cinsidir. Örtü altı üretimin verim daha çok artmaya başladı. Çünkü açıkta yetişen avokado rüzgardan, şiddetli yağıştan, tuzdan ve aşırı güneşten etkileniyordu. Ama serada yağmur ve rüzgardan etkilenmediğinden dolayı daha temiz ürün elde ediyoruz. İlkbaharda Türkiye’de avokado üretiminde azalma olduğu için örtü altı ürünler buna katkı sağlayacak” dedi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam
Translate »